tirsdag 27. desember 2016

Hvordan er din julefølelse?   Jul...

   Julen har mange farger, sies det. Det er vel særlig rødt og grønt man tenker spesielt på, når ordet jul nevnes. Men for meg så har ikke ordet jul verken rødt eller grønt i seg. Jeg har synestesi - dvs. at jeg ser farger på tall, bokstaver og mange ord (ikke alle).
 
   Jeg har ikke tenkt tidligere på hvilken farge ordet "jul" har. Men siden denne julen ble så annerledes enn alle andre juler, begynte jeg å tenke nettopp på dette ordet.
   Ordet jul er for meg et ganske mørkt ord ... Og for mange, veldig mange, er nettopp julen en mørk tid. I dobbel forstand.

   Rundt omkring i de tusen hjem, luktet det muligens både pepperkaker, ribbe og pinnekjøtt. Julelysene ble tent på treet og stjerna satt i toppen. Pakkene lå sikkert under treet, også. Eller de kom med nissen, hva vet jeg ...
Og i noen hjem var det mangel på både vanlig julemat, gaver og tre ...

   Men hva med julefølelsen? Den virkelige julefølelsen? Hva er det for en følelse?

  Den følelsen som kommer når pappa drikker for mye av juleakevitten ... når mamma gråter.... når kjærester krangler ... når familiemedlemmer uteblir ...
  Den følelsen som kommer når barn ikke har tanke om fred på jord, men om fred i heimen... Den følelsen som kommer når man nettopp har mistet en som man var veldig glad i, og alt man kjenner er sorgen som river en i hjertet ... Er det julefølelsen?

   Har du fått julefølelsen? spør folk. Hva er det for en følelse vi skal kjenne, da? Det må jo være en slags lykkefølelse det blir spurt etter? Men det er ikke slik virkeligheten er!
Julefølelsen har vi nok alle fått, tror jeg ... men det føles så uendelig forskjellig ... Den føles ikke nødvendigvis som en slags lykkerus over lukten av nystekt ribbe eller nyoppsatt juletre i stua. Og den kommer nødvendigvis ikke med julemusikken som spilles om og om igjen i alle butikker og kjøpesentre. Den kommer nødvendigvis ikke i det sekundet du har juleferie.
 
   Nei, julefølelsen kan være savn, sorg, redsel, glede, fyll, latter, musikk, lukter, alvorlig sykdom ...  for alt blir så forsterket i julen. Enten man vil eller ikke. På godt og vondt.            


  Hos meg stod en stol tom denne julen. Ja, flere stoler sto tomme. Av flere naturlige grunner. Men den viktigste stolen stod tom. Mammas stol. Og den kommer til å forbli tom.

   Vi satt ikke og sørget, nei, vi feiret jul som best vi kunne. Alle fargene var naturlig nok ikke til stede, - men det var farger der. Absolutt. Og jeg tror faktisk at fargene som var der, var mer markante, mer skinnende, mer ekte og mer varme... Og julefølelse hadde vi helt sikkert alle sammen.
På hver vår måte.

   Jeg håper din julefølelse var av det gode slaget. For det er ingen selvfølge...<a href="http://blogglisten.no/blogg/ordogstreker.blogspot.no/"><img src="http://blogglisten.no/img/blogglisten.png" alt="Blogglisten" /></a><img height="0" border="0" width="0" alt="hits" src="http://hits.blogsoft.org/?eid=2289" 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar